Werkzaamheden Leeuwarder Bos

DSCF2152(Door  Nico Kelderhuis, gemeente Leeuwarden)
Populieren
In september zijn er een ongewoon aantal populieren in het Leeuwarder Bos spontaan afgebroken op ongeveer 5 meter hoogte van de stam. Het is niet aan de buitenkant te zien welke bomen gevaarlijk zijn. Daarom is in eerste instantie het gehele bos afgesloten geweest.

 

Gevaarlijke bomen
Deskundigen van de Gemeente Leeuwarden hebben vervolgens de omgevallen bomen bestudeerd en een aantal potentieel gevaarlijke bomen omgezaagd en geanalyseerd.  De eerste conclusie is dat het afbreken hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan de stormschade van 2013 en de stormen erna. In de stammen zijn scheuren aan de binnenkant op circa 5 meter hoogte aangetroffen. Hier zijn de bomen waarschijnlijk geknakt tijdens de stormen en hebben de sapstroom afgesloten. Nu breken de bomen daar op af. Er wordt ook nog extra onderzoek gedaan naar ziekten en plagen of eventueel slechte soorten die destijds zijn aangeplant om dit uit te kunnen sluiten.

Risicoanalyse
De gemeente heeft de doorgaande routes veiliggesteld door een aantal gevaarlijke bomen te verwijderen. Echter zijn veel bospercelen nog afgesloten. Deze worden momenteel stuk voor stuk geïnventariseerd en een risicoanalyse van gemaakt. Vanuit hier wordt een maatregelenplan opgesteld van wat wij moeten doen om het bos weer veilig te krijgen. Wij willen het complete bos zo snel mogelijk weer toegankelijk krijgen. Echter worden de percelen die nu nog afgesloten zijn in ieder geval totdat het blad van de bomen is niet open gesteld.

Het doel is om in het Leeuwarder Bos plaats te bieden aan natuur, recreatie en houtproductie. Sommige percelen zijn gedund, maar er blijven ook bomen staan. Deze krijgen de ruimte om uit te groeien tot imposante exemplaren. Ook wordt er weer bij geplant. Er wordt zo een wisselend bosbeeld gecreëerd, wat aantrekkelijk is voor de natuur en bezoekers.

Hierbij zorgen de stormschades en essentaksterfte voor vertraging. Een dergelijk bos op klei ontwikkelt zich even snel in 15 jaar als waar een bos op zand 50 jaar over zou doen. Daarom is het een erg dynamische omgeving. Daarnaast is ook de terreingesteldheid een probleem, het is vaak te nat om werkzaamheden uit te voeren. Deze voeren we alleen uit als we de bosbodem niet teveel beschadigen. Daarnaast houden we rekening met de natuur. Om de schade aan planten- en diersoorten zoveel mogelijk te voorkomen zijn er voorafgaande aan de werkzaamheden flora en fauna inventarisaties gedaan. Ook voeren we geen grote werkzaamheden tijdens het broedseizoen uit.

Herplanten
De intentie is wel om deze winter een aanvang te maken met herplanten van bomen, mits de terreinen dit toestaan. We voeren bovendien geen werkzaamheden uit  wordt er momenteel gehekkeld door het Wetterskip en de gemeente in het bos. Hierdoor hopen we de toegankelijkheid van het bos ook te verbeteren.
SONY DSC

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *